niedziela, 16 lipca 2017

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe idealne na śniadanie czy na deser.
Mają mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi.
Ryż wystarczy ugotować dzień wcześniej aby był chłodny wtedy lepiej się je smaży.
Polecam bardzo gorąco, podałam je z konfiturą z truskawek ale tutaj pełna dowolność.
Placuszki ryżowe.


                   Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g ryżu suchego
  • szczypta proszku do pieczenia


Ryż ugotowałam w wodzie ze szczyptą soli do miękkości i ostudziłam.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam rozmącone jaja, maślankę i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Odstawiłam na 15 minut a po tym czasie dodałam ugotowany ryż, dodałam także cukier i cukier waniliowy, wymieszałam.
Na mocno rozgrzany tłuszcz nakładałam małe porcje ciasta i smażyłam z obu stron a na złoty kolor.
Podałam z konfiturą z truskawek.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                         "Podróże małe i duże"
Bratki
Pamiętacie ten wierszyk?
...Kwiatki bratki i stokrotki
Dla Malwinki dla Dorotki
Kolorowe i pachnące
Malowane słońcem...

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger