niedziela, 11 października 2015

Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach

Pyszny, pyszny i polecam każdemu.
Aromatyczne i bardzo smakowite danie a do tego bardzo fit, leciutkie i zdrowe.
Użyłam tutaj grzybów - pochwiaków wielkopochwowych czyli grzybów bardzo popularnych w kuchni tajskiej.
W Europie używamy tylko grzybów suszonych bądź z zalewy.
Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach.

   
              Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
              Marynata:
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 50 ml napoju Sprite
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
              Dodatkowo:
  • 200 g makaronu duże świderki fitness z otrębami
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • biała część niedużego pora
  • garść kolendry
  • 200 g grzybów pochwiaków z zalewy 
  • mała puszka kukurydzy
  • kilka gałązek bazylii czerwonej
  • olej do smażenia
  • sól perska niebieska
  • pieprz młotkowany

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Sprite wymieszałam z kozieradką i  sosem ostrygowym.
Filet z kurczaka pokroiłam w paseczki i włożyłam do marynaty, odstawiałam na 30 minut.
Potem usmażyłam paski kurczaka na rozgrzanym oleju.
Papryki obrałam i pokroiłam w paseczki.
Pora po umyciu pokroiłam w plasterki, czosnek posiekałam, cebulę także posiekałam.
Zioła umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek i pora a potem dodałam papryki i smażyłam do miękkości papryki jakieś 5 minut.
Na koniec dodałam grzyby z zalewy i doprawiłam do smaku solą i pieprzem młotkowanym oraz posypałam posiekanymi ziołami.
Makaron podałam z kurczakiem w paprykach i i grzybami tajskimi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Panorama - Władysławowo

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger