czwartek, 18 czerwca 2015

Chleb pszenny z młodym zielonym jęczmieniem na kefirze

Młody zielony jęczmień, hit tej wiosny stosowany przez wiele osób na odchudzanie a ja ? po co stosuję? 
Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew.
Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.
No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni?
Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje.
Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi.
Chleb pszenny z młodym jęczmieniem na kefirze.

 
                   Składniki: ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
  • 12 g drożdży instant
  • 1,5 łyżki młodego zielonego jęczmienia
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 kg mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml kefiru
  • 600 ml letniej wody

Do miski wsypałam mąkę, drożdże, oraz dodałam pestki dyni, sól oraz proszek zielonego jęczmienia, wymieszałam.
Teraz dodałam kefir wymieszany z wodą i wymieszałam. 
Wyrabiałam ciasto kilka chwil aby składniki się połączyły.
Ciasto nie jest bardzo gęste.
Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto odgazowałam uderzając w nie pięścią i przełożyłam do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. 
Gdy chleby urosną do wysokości foremek piekłam chleb przez 40 minut w temperaturze piekarnika 200 C z opcją grzania góra/dół.
Studziłam chlebki na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie - Ciechocinek
młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.ht
młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html
młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html

2 komentarze

  1. Ciekawy przepis..chlebek wyglada pysznie..muszę taki zrobić...tylko ile dać świeżych drożdży...zawsze mam problem z takim zamiennikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24 g świeżych drożdży Bożenko, ja zawsze robie x 2 , pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger