środa, 11 marca 2015

Azjatyckie słodko - pikantne surimi

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej dzisiaj wyżerka.
Danie jest proste i pyszne w swej prostocie.
Polecam serdecznie.
Azjatyckie słodko - pikantne surimi.


                         Składniki: ( 4 porcje )
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 opakowania paluszków krabowych surimi
  • 1 puszka - 240 g ananasa
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g zalewy z ananasów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 cytryny

Paluszki poprzekrawałam na pół wzdłuż.
Paprykę pokroiłam w paski, osączonego ananasa na kawałki.
Przecier pomidorowy wymieszałam z sokiem z ananasa.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam plasterki czosnku i papryki.
Potem na patelnię dodałam kawałki ananasa i dodałam ostrą paprykę.
Wszystko smażyłam chwilę po czym dodałam surimi oraz wlałam sos i gotowałam razem jakieś 10 minut.

Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie aldente czyli szklanka ryżu i 1,5 szklanki wody, 15 minut gotowania.
Podałam surimi na ryżu, posypałam posiekaną natką i dodałam cząstki cytryny.
Smacznego.
Przepis MSŻ nr 7/2014
"Podróże małe i duże"
Pachnąca i miododajna facelia

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger